Henk Vlootman en Michiel Rozema hebben sinds enige tijd weer een nieuw boek uit. Het duurde even voor ik tijd had deze recensie te schrijven, maar inmiddels is het af. Lees hieronder verder…

Het handboek Power Pivot is het eerste complete boek in het Nederlands over het gebruik van Power Pivot, als onderdeel van Excel en Power BI. Het is een stevig boek van ruim 400 bladzijden, boordevol Power Pivot. Van de gebruikte voorbeelden zijn ook bestanden te downloaden, zodat de lezer alles zelf kan meedoen.

Handboek PowerPivotHet boek behandelt alle denkbare onderwerpen die met Power Pivot te maken hebben. Ervaren Excel gebruikers worden aan de hand meegenomen naar de nieuwe Power Pivot wereld, waar sommige dingen toch duidelijk anders werken dan zij gewend zullen zijn. De gevorderde Power Pivot gebruikers kunnen waarschijnlijk nog veel opsteken uit het tweede deel van het boek.

De heren beginnen met een Inleidend deel. Hierin worden eerst kort maar duidelijk de basisconcepten van Business Intelligence uiteengezet. Dan zijn de verschillende onderdelen van Power BI aan de beurt, en vervolgens wordt duidelijk aangegeven wat de verschillen met Excel datamodellen zijn.

In het tweede deel gaan we echt aan de slag met Power Pivot. De werkomgeving, schermen en knoppen worden allemaal toegelicht. Overigens zijn ook alle screenshots in het Nederlands. Dan zijn de basisstappen aan de beurt. Importeren van gegevens uit diverse bronnen, het maken van relaties tussen tabellen en het maken van datamodellen. De verschillen met Excel en relationele databases wordt toegelicht. Het is terecht dat hier uitgebreid op in wordt gegaan, want het succes van een goede data-analyse valt of staat met de opbouw van het Power Pivot datamodel.

Deel drie duikt dieper de wereld van DAX in. Dat is de “formuletaal” die bij Power Pivot hoort. De basis hiervan wordt goed uitgelegd, wat noodzakelijk is om de meer geavanceerde onderwerpen die later komen, te kunnen begrijpen. Geleidelijk aan worden de formules steeds complexer, maar de lezer wordt nog steeds aan de hand meegenomen. Ik denk dat iedere Excel gebruiker met gevoel voor data hier moeiteloos doorheen geleid wordt.

In deel 4 zijn de geavanceerde scenario’s aan de beurt. Stuurtabellen, forecasting, alternatieve kalenders, en nog veel meer. Er staan vele bruikbare formules in voor veelvoorkomende situaties. Dit deel kan dus ook als naslagwerk worden gebruikt.

Deel 5 helpt de inmiddels gevorderde gebruiker om de modellen nog professioneler te maken. Hierbij komen zaken als perspectieven en performance aan de orde.

Henk en Michiel hebben een compleet boek afgeleverd dat geschikt is voor beginners en voor gevorderden. Het boek is wel erg compleet. Daarmee bedoel ik dat sommige delen voor gevorderde gebruikers veel te uitgebreid zijn, maar naarmate je verder komt is deze grondigheid erg welkom. Om beginners vanaf het eerste hoofdstuk mee te laten doen, is dat natuurlijk ook wel nodig, Er is wat voor te zeggen om ervoor te kiezen een dergelijk compleet boek te maken. Aan de andere kant probeert het twee doelgroepen tegelijk te bedienen, met het risico om twee keer net mis te schieten.

Al met al denk ik dat dit Nederlandse standaardwerk in de boekenkast van elke serieuze Excel gebruiker en BI-consultant een plekje verdient, en dat die er regelmatig uitgehaald wordt om handige formules op te zoeken.

Houd mij op de hoogte met de nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de nieuwbrief zodat ik het laatste nieuws over slimme BI oplossingen ontvang.

Bedankt voor het aanmelden!