Sinds de november update van Power BI Desktop zijn enkele Nederlandse teksten veranderd. Dat is niet altijd zoals je wilt.

Deze teksten staan in een tekstbestand dat je gewoon kunt wijzigen. Waarschijnlijk wordt dit bestand bij de volgende update weer overschreven, dus onthoud wat je hebt aangepast. In het nieuwe bestand kun je dan dezelfde aanpassingen maken.

Het eerste wat mij meteen opviel, is dat de afkorting die bijvoorbeeld in cards gebruikt wordt, maar ook als bijschrift bij assen van een grafiek, aangepast is.

5509Duizenden

Bij de KPI Cards hierboven zie je het probleem. Er stond eerst “5509K”, maar nu staat er “5509Duizenden”. Dat is niet zo mooi en neemt bovendien veel ruimte in. Iedereen in Nederland is denk ik inmiddels wel gewend aan de afkorting K.

Dat kun je aanpassen in het bestand strings.resjson in de map C:\Program Files\Microsoft Power BI Desktop\bin\nl\. Maak eerst een kopie van het bestand, voor de zekerheid, en open dan het origineel.

Fix Duizenden

Zoek  naar “Duizenden”.
Pas dit aan naar, bijvoorbeeld “K”.

Als je toch in dit bestand bent, kun je ook nog iets aanpassen waar ik me ook al een tijdje aan stoor. De automatische titels bij grafieken hebben een vertaalfout. Als er in het Engels “Orders by month” staat, dan wordt dat in het Nederlands “Orders bij Maand”. Beetje jammer. In plaats van “bij” zou “per” mijns inziens beter zijn.

Fix Bij

Verderop in dat zelfde bestand kun je “{0} bij {1}” vinden. Daar kun je dus “{0} per {1}” van maken.
Sluiten en opslaan.

Wel even Power BI desktop afsluiten en opnieuw openen.

Houd mij op de hoogte met de nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de nieuwbrief zodat ik het laatste nieuws over slimme BI oplossingen ontvang.

Bedankt voor het aanmelden!