Peter ter Braake heeft een nieuw boek geschreven. Na Reporting Services en het Leerboek Business Intelligence boek is nu Power BI het onderwerp.

Het boek heet “Handboek Power BI – Zelfservice-analyse in Excel”. In het boek is de gulden middenweg gevonden tussen een naslagwerk en een cursusboek.

WP_20150613_21_13_41_Pro

Het heeft een heldere structuur. Eerst wordt de context van Zelfservice BI binnen Business Intelligence geschetst. Peter legt duidelijk uit dat Power BI zijn plaats heeft tussen corporate BI en het bekende Excel met zijn draaitabellen. De doelgroep van het boek is niet zozeer de doorgewinterde IT-er, maar de business user, met affiniteit met getallen die deze krachtige tool wil gaan gebruiken.

Aan de hand van een concrete case – de voorbeelden kun je downloaden – worden alle onderdelen van Power BI belicht: Power Pivot, Power Query, Power View en Power Map, en Power BI site komen alle uitgebreid aan bod. Het is geschreven in een toegankelijke stijl. Het is alsof Peter naast je staat en uitlegt hoe alles werkt. Stukje lezen, stukje computeren, weer een stukje lezen…

Dat werkt erg prettig voor de doelgroep. Alle screenshots en beschrijvingen van menuopties zijn in het Nederlands. Wel worden telkens de Engelstalige termen erbij genoemd.

De lezer leert hoe je met Power BI een analyse omgeving kunt opbouwen. Het boek blijft niet hangen bij de oppervlakte, maar gaat op belangrijke onderwerpen ook de diepte in. Zowel DAX als de Power Query taal M worden in extra hoofdstukken behandeld. Ervaren Power BI gebruikers en IT-ers zullen veel van het boek kunnen overslaan, maar deze hoofdstukken zijn ook voor hen interessant.

Dit Handboek Power BI kan veel mensen helpen om snel productief te worden met Power BI. En niet alleen bij het begin Je zult er later ook nog geregeld naar teruggrijpen, om de sprekende voorbeelden te opnieuw te lezen.

Kortom een erg grondig, duidelijk en prettig leesbaar boek. Een aanrader voor iedereen die serieus aan de slag wil met de krachtige tool Power BI voor Excel.

Houd mij op de hoogte met de nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de nieuwbrief zodat ik het laatste nieuws over slimme BI oplossingen ontvang.

Bedankt voor het aanmelden!