De cloud, je hoort er veel over maar wat is het eigenlijk, wat kun je ermee, en is het iets voor u? In dit artikel leggen wij u kort en bondig uit wat u moet weten.

Met “cloud computing” wordt verwezen naar de grote wolk zoals het internet vaak wordt voorgesteld. Het is feitelijk een grote hoeveelheid servers die ergens door een externe partij wordt beheerd en waarop diverse computertoepassingen kunnen draaien. Alle benodigde voorzieningen voor het draaien van deze applicaties zijn daarin begrepen: processorcapaciteit, opslagruimte, besturingssysteem, database- en webserver software. U heft niet uw eigen servers, zoals bij een hosting bedrijf vaak het geval is, maar u betaalt naar gebruik van opslag en processorcapaciteit, net zoals u elektriciteit gebruikt. Microsoft is bijvoorbeeld een van de aanbieders met hun WindowsAzure platform. De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zoals snellere internetverbindingen, virtualisatiesoftware, en meer en goedkopere opslag hebben deze nieuwe manier van computing mogelijk gemaakt.

We hebben de voor- en nadelen van het draaien van een bedrijfsapplicatie in de cloud voor u op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Geen initiële investeringen in hardware en software licenties
  • Geen zorg over beheer van hardware en software
  • Altijd de laatste technologie en beveiliging
  • Altijd beschikbaar
  • Overal bereikbaar

Nadelen:

  • Moeilijk in te schatten wat de exacte kosten per maand zullen zijn.
  • Altijd verbinding met internet nodig.
  • Nog niet geschikt voor heel grote hoeveelheden data (>150GB)

ITsmart kan met u bekijken of het technisch mogelijk en financieel voordelig is om bestaande applicaties te verplaatsen naar de cloud. Voor bestaande applicaties is dat vaak, vooral om technische redenen, niet het geval. Voor nieuw te ontwikkelen applicaties ligt dat duidelijk anders. Een nieuw te ontwikkelen bedrijfsapplicatie is gebaseerd op technologie die geschikt is voor de cloud. Wij willen u hierover graag adviseren.

Houd mij op de hoogte met de nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de nieuwbrief zodat ik het laatste nieuws over slimme BI oplossingen ontvang.

Bedankt voor het aanmelden!